Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότερα«Καρμπονάρα από το χωριό»! Τραχανάς, σύγλινο, κρεμμυδάκι, πιπεριές, φέτα, αυγό: ρουστίκ νοστιμιά, δυνατές γευστικές αντιθέσεις.
Υλικά
400 γρ. τραχανάς γλυκός (από αλεύρι)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
70 γρ. μανιάτικο σύγλινο, σε λεπτές φέτες
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
4 κουτ. σούπας αρακάς, βρασμένος
4 λιαστές ντομάτες, σε λεπτές λωρίδες
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
10-12 φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
5 -7 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
150 γρ. φέτα βαρελίσια, τριμμένη με το χέρι
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τον τραχανά τηγανητό με μανιάτικο σύγλινο, πιπεριές, φέτα και αυγό, βράζουμε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας του, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει (περίπου 10-12 λεπτά).
Τον στραγγίζουμε καλά σε ψιλό σουρωτήρι, τον αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε 20 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Τον αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές σε σχετικά χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.
Προσθέτουμε το σύγλινο και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το πολύ (για να μην πικρίσει το σκόρδο) και έπειτα ρίχνουμε τον τραχανά και τον αρακά.
Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει ο τραχανάς.
Τέλος, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε ασταμάτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ρευστά, σαν σάλτσα – δεν πρέπει να στερεοποιηθούν και να γίνουν σαν κομματιασμένη ομελέτα.
Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά ή τραβάμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μοιράζουμε τον τραχανά σε πιάτα. Σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα φέτα, μαϊντανό και δυόσμο, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.