Ο αγαπημένος μας σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μας αποκαλύπτει τη νόστιμη συνταγή των παιδικών του χρόνων.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (ή χοιρινός, αν θέλουμε η συνταγή να είναι πιο... κυπριακή)
- 50 ml ελαιόλαδο + 70 ml επιπλέον
- 2 μεγάλες φέτες ψωμί (προζυμένιο) χωρίς την κόρα, μουλιασμένες σε κόκκινο κρασί
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 μικρά ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας καλό κρασόξιδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Τρίβουμε το ψωμί με τα χέρια μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς να το στύψουμε. Προσθέτουμε τον κιμά, τα 50 ml λάδι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αυγό και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενο ρολό, το τυλίγουμε σε μια λαδόκολλα (φροντίζουμε να κλείσουμε τα ανοίγματα διπλώνοντας τις άκρες της λαδόκολλας κάτω από το ρολό) και το βάζουμε σε ένα σχετικά μικρό ταψί - δεν πρέπει να υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος ολόγυρα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα το ρολό θα έχει «δέσει» και θα μπορεί να κρατήσει το σχήμα του. Το ξεφουρνίζουμε, λοιπόν, και προσεκτικά για να μην καούμε (φορώντας ίσως γάντια φούρνου) και για να μη σπάσει, το ξετυλίγουμε από τη λαδόκολλα και το βάζουμε ξανά στο ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 70 ml λάδι, την ντομάτα, το ξίδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Περιχύνουμε το ρολό με την υποτυπώδη σάλτσα και το φουρνίζουμε πάλι. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 30 λεπτά προτού το σερβίρουμε σε φέτες με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Τι πίνουμε Ενα κυπριακό χαρμάνι με Μαραθεύτικο, την τοπική ερυθρή ποικιλία.