Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι Ταϊλανδοί τα τηγανίζουν όλα, ακόμα και τα παϊδάκια! Προμηθευόμαστε καλό λάδι και καλό κρέας, και αυτός ο μεζές θα γίνει πεντανόστιμος και όχι τόσο βαρύς.
Υλικά
- 4 κουτ. σούπας κοτσάνι κόλιανδρου, χωρίς τα φύλλα, χοντροκοµµένο (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1½ κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 1/2 κουτ. γλυκού τριµµένο λευκό πιπέρι
- 1 κιλό χοιρινά «ακροµπρίζολα» (spare ribs) δηλαδή οι άκρες από τις µπριζόλες του χοιρινού καρέ, κοµµένα σε κοµµάτια 13-15 εκ. (ζητάµε από τον κρεοπώλη να µας τα κόψει)
- λάδι για τηγάνισµα
- γλυκιά σάλτσα τσίλι για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Σε έναν πολυκόφτη, χτυπάµε το φρέσκο κόλιανδρο και το σκόρδο µέχρι να γίνουν πολτός. Σε ένα µεγάλο µπολ, ανακατεύουµε τον πολτό µε τη σάλτσα ψαριού, τη σάλτσα στρειδιού και το τριµµένο πιπέρι. Τρίβουµε τη µαρινάδα στα χοιρινά παϊδάκια χρησιµοποιώντας τα δάχτυλά µας, τα σκεπάζουµε µε µεµβράνη και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή αποβραδίς.
Γεµίζουµε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι µε λάδι σε ύψος 6 εκ. και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Είναι σηµαντικό να µην αφήσουµε το λάδι να παραζεστάνει γιατί θα καούν τα παϊδάκια. Τηγανίζουµε τα παϊδάκια σε δόσεις για 10-15 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν έντονα και να ψηθούν. Τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουµε µε τη γλυκιά σάλτσα τσίλι.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.