Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Επέμενε πάρα πολύ ο Αντρέα να κάνουμε pomodori ripieni di riso con patate, γιατί είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό φαγητό που δείχνει πόσο παρόμοιες είναι οι κουζίνες μας. Όμως αυτά τα γεμιστά είναι πιο ελαφριά από τα ελληνικά. Στη Ρώμη τα φτιάχνουν με ρύζι αρμπόριο, το οποίο δεν γίνεται λαπάς», λέει η Δωροθέα. Διαβάζοντας τη συνταγή θα διαπιστώσετε και άλλες αποκλίσεις από τα ελληνικά όπως ότι δεν περιέχουν κρεμμύδι, αλλά ούτε και νερό! Αφήνουν τη γέμιση να μείνει για μισή ώρα ώστε να μαριναριστεί το ρύζι και να απορροφήσει μέρος της σάλτσας κι έτσι γίνεται σπυρωτό και νόστιμο. Καλού κακού όμως, ελέγξτε κατά το μαγείρεμα και αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό με φειδώ. «Οι ντομάτες με ρύζι είναι ένα υπέροχο κλασικό φαγητό της καλοκαιρινής μας κουζίνας: τρώγονται κρύες και μπορούν να προετοιμαστούν πολύ νωρίτερα. Μάλιστα το φαγητό της επόμενης μέρας είναι ακόμα πιο νόστιμο», μας εξηγεί ο Αντρέα για τη συνταγή του, που έχει ρίζες στη Μαρέμα της Τοσκάνης. Οι γεμιστές ντομάτες στη Ρώμη σερβίρονται συνήθως ως πρώτο πιάτο, γι’ αυτό και ετοιμάζουν μικρές ποσότητες.
Andrea Provvidenza
Υλικά
4 ντομάτες ώριμες, μεγαλούτσικες, κατάλληλες για γεμιστά
120 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρφάκι γαρίφαλο
400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα γεμιστά της Ρώμης, πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε τα «καπάκια» τους από την πλευρά του κοτσανιού. Τα αφήνουμε κατά μέρος.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τη βάζουμε στον πολυκόφτη και την πολτοποιούμε.
Αλατίζουμε τις ντομάτες εσωτερικά, καθώς και το κάτω μέρος από τα «καπάκια» τους, και τα αφήνουμε όλα ανάποδα σε ένα ταψί για να στραγγίξουν από περιττά υγρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ρύζι, 150 γρ. από την πολτοποιημένη σάρκα από τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, 2 κουτ. σούπας από το λάδι, το σκόρδο και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να μείνει για περίπου 30 λεπτά. Έτσι θα αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και το ρύζι θα απορροφήσει μέρος της σάλτσας.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τις ντομάτες, αφήνοντας αρκετό κενό επάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει αρκετά κατά το ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Σκεπάζουμε τις ντομάτες με τα καπάκια τους και τις βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να τις χωράει σχεδόν ακριβώς και να μένει και λίγος χώρος για τις πατάτες, τις οποίες τακτοποιούμε ανάμεσα.
Αλατίζουμε καλά, περιχύνουμε με τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας και με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε τα γεμιστά για 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ανακατεύουμε λίγο τις πατάτες και το ξαναβάζουμε, αυτή τη φορά στη λειτουργία του αέρα.
Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα οι ντομάτες και το ρύζι να ψηθεί καλά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.