Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠροτιμάμε τον μπακαλιάρο που πωλείται με το αλάτι του, ξερός, και όχι έτοιμα ξαλμυρισμένα φιλέτα, γιατί είναι άνοστα.
Υλικά
- 1 «φύλλο» παστός μπακαλιάρος (ή 2 μικρότερα «φύλλα»), συνολικού βάρους 1.300 - 1.400 γρ.
- 200 ml πολτός ντομάτας
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι σέλινο (τα φύλλα και τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 1 μέτριο πράσο, σε ροδέλες
- 3 καρότα σε λεπτές φέτες
- 2 μεγαλούτσικες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- ελάχιστο αλάτι (αν χρειαστεί)
Διαδικασία
Ξαλμύρισμα: Την προηγουμένη, πλένουμε τον μπακαλιάρο καλά, να φύγει το χοντρό αλάτι, και τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Οταν μαλακώσει λίγο, κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά με ένα ψαλίδι και ξύνουμε τα λέπια. Τον κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, την οποία έχουμε γεμίσει με άφθονο κρύο νερό. Εκεί θα τον αφήσουμε για τουλάχιστον 8 ώρες μέχρι να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες, αν γίνεται, ή έστω όσο πιο συχνά μπορούμε.
Σούπα: Την επομένη, σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο νερό: αν θέλουμε τη σούπα αραιή, βάζουμε 2 λίτρα και, αν τη θέλουμε πιο πηχτή, αρκεί 1½ λίτρο. Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το ελαιόλαδο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και τις πατάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μισοβράσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος των κομματιών), μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.