Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΚαθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε καλά μέσα σε σουρωτήρι.
Υλικά
- 8 κουτσομούρες ή μπαρμπούνια ή ακόμα φέτες φιλέτου πεσκανδρίτσας
- χυμός από 2 πορτοκάλια και ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- χυμός 1 λεμονιού
- λίγο δενδρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- αλάτι, πιπέρι 1 κουτ. γλυκού σουμάκι* (ή 1 κουτ. σούπας ξίδι)
- 1 φλιτζάνι σταφίδα μαύρη
- αλεύρι και λάδι για τηγάνισμα
Διαδικασία
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί με το σουμάκι μέχρι να συμπυκνωθούν στη μισή ποσότητα.
Ξεπικρίζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού σε νερό που βράζει, για 3 - 4 λεπτά και το σουρώνουμε.
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε καλά μέσα σε σουρωτήρι.
Τα τηγανίζουμε καλά αλευρωμένα σε αρκετό λάδι. Τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος. Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με τα αρωματικά (δενδρολίβανο, δάφνη), το ξύσμα και τη σταφίδα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με τους συμπυκνωμένους χυμούς. Αφήνουμε να πάρει η σάλτσα 2 βράσεις, την αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τα ψάρια. Το έδεσμα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 24 ώρες, αλλά δεν χρειάζεται να το βάλετε στο ψυγείο.
Στο ποτήρι μας ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο για τα ιδιαίτερα ψαράκια με τη δυνατή σάλτσα.