Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΣτην Κρήτη χρησιμοποιούν πολύ τα ρεβύθια σε κλασικές μαγειρικές, ωστόσο αυτή η ρεβυθάδα φούρνου με προζύμι είναι έμπνευση του δημιουργικού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.
Γιάννης Μπαξεβάνης
Υλικά
Για τη ρεβυθάδα
500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς
300 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
150 ml ελαιόλαδο
Για το προζύμι
150 γρ. χοντροαλεσμένο ρεβύθι, ωμό
500 ml νερό ζεστό
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη μερικά φύλλα βασιλικού
1/3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κόκκοι πιπεριού (ή 1 πιπερίτσα τσίλι αποξηραμένη, θρυμματισμένη)
Μυστικά
Ο σεφ προτείνει να βάλουμε το φαγητό για 24 ώρες στο ψυγείο και να το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαδικασία
Προζύμι:
Για να ετοιμάσουμε ρεβυθάδα φούρνου με προζύμι εφτάζυμου ψωμιού σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
Τον αδειάζουμε σε γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά (ψηλό ώστε να υπάρχει χώρος να διογκωθεί το προζύμι).
Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 βράδυ. Πρέπει να αφρίσει στην επιφάνεια και ο αφρός να έχει πάχος τουλάχιστον 2 εκ.
Ρεβυθάδα:
Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια γάστρα (ή σε βαθύ, ευρύχωρο ταψί), μαζί με τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε 150 γρ. από το προζύμι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 5 εκ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
Πρέπει να κλείσουμε το σκεύος όσο καλύτερα γίνεται ώστε να μην έχουμε απώλεια ατμού στη διάρκεια του ψησίματος.
Ένας πολύ καλός τρόπος να σφραγίσουμε τη γάστρα είναι με ένα κορδόνι από ζυμάρι φτιαγμένο μόνο με αλεύρι και νερό, που θα εφαρμόσουμε στα χείλη της: το ζυμάρι όταν ψηθεί, θα σφραγίσει τελείως το σκεύος.
Ψήνουμε για 5 ώρες.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει χωρίς να το ξεσκεπάσουμε και σερβίρουμε.
Ο ζωμός του φαγητού θα έχει χυλώσει ωραία, αλλά, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νερό, αν είναι πολύ πυκνός.