Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Τάσος Παυλίδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν παραλείψετε το τυρί έχετε ένα ωραιότατο νηστήσιμο πιλαφάκι, με περίσσια νοστιμιά.
Υλικά
- 4 πράσα, σε χοντρές ροδέλες
- 3 - 4 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια βρασμένα (αν έχουμε κρατήσει από προηγούμενο μαγείρεμά μας - προαιρετικά)
- 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σ' ένα λεπτό σουρωτήρι βάζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε καλά. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο λάδι το κρεμμύδι. Οταν αρχίσει να γίνεται διαφανές προσθέτουμε τα πράσα και το σέλινο και τα φέρνουμε λίγες βόλτες με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε 1½ λίτρο βραστό νερό και το ανάλογο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Θα χρειασθεί 14 λεπτά βράσιμο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ρεβίθια (αν τα χρησιμοποιήσουμε) και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό, όσο είναι ακόμη μελάτο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τυρί χοντροτριμμένο, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.