Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΓεμίζουμε αυτές τις πιπεριές με ένα λείο, κρεμώδες κάρι. Επιλέγουμε ποικιλία χρωμάτων για ένα εντυπωσιακό πιάτο. Οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές διατηρούν καλύτερα το χρώμα τους από τις πράσινες. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε στρογγυλές πιπεριές.
Υλικά
- 10 γλυκές πιπεριές κέρατο ή στρογγυλές
- 4 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας κρέµα καρύδας*
- 1 κουτ. γλυκού ξύσµα λάιµ + 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη, σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
Για τη γέμιση
- 4-5 αποξηραµένες κόκκινες πιπεριές τσίλι ή 1 κουτ. σούπας µπούκοβο
- 3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κρεµµύδι ξερό, χοντροκοµµένο
- 4 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκοµµένος (αν θέλουµε, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 1 κλωνάρι λεµονόχορτο, το λευκό µέρος, σε λεπτές φέτες* (προαιρετικά)
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 1 εκ., ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσµα λάιµ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 γρ. φιλέτα ψαριού, φρέσκα ή κτψ, σε κοµµάτια 1 εκ.
- 400 ml γάλα καρύδας*
- 2 αυγά
- 2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
Διαδικασία
Για τη γέµιση: Χρησιµοποιούµε γουδί και γουδοχέρι ή έναν πολυκόφτη και κοπανίζουµε ή χτυπάµε τις πιπεριές, το σκόρδο, τα κρεµµύδια και το κοτσάνι κόλιανδρου. Προσθέτουµε το λεµονόχορτο (αν βάλουµε), το τζίντζερ, το ξύσµα λάιµ και το αλάτι, ένα-ένα, µέχρι να σχηµατιστεί µια σφιχτή πάστα κάρι. Σε ένα µπολ αναµειγνύουµε µε σύρµα την πάστα κάρι, το ψάρι, το γάλα καρύδας, τα αυγά και τη σάλτσα ψαριού. Συνεχίζουµε να αναδεύουµε για 10 λεπτά, σκεπάζουµε και βάζουµε το µείγµα στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να πήξει ελαφρά.
Αν χρησιµοποιήσουµε µακρουλές πιπεριές, χαράζουµε µία µακριά τοµή µε ένα κοφτερό µαχαίρι, ενώ αν είναι πιο στρογγυλές, κόβουµε το «καπάκι» από το επάνω µέρος. Αφαιρούµε τους σπόρους και τη µεµβράνη, πλένουµε τις πιπεριές κάτω από τρεχούµενο νερό και τις στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας. Μοιράζουµε τα φύλλα βασιλικού στη βάση κάθε πιπεριάς. Προσθέτουµε το µείγµα µε το ψάρι µέχρι να γεµίσουµε σχεδόν όλη την πιπεριά και επαναλαµβάνουµε µε τις υπόλοιπες.
Σε µια κατσαρόλα βαθιά και όχι ιδιαίτερα φαρδιά βάζουµε νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Στερεώνουµε πάνω της ένα τρυπητό (ανοξείδωτο ή από σιλικόνη), φροντίζοντας η στάθµη του νερού να είναι κάτω από τη βάση του τρυπητού. Όταν αρχίσει το νερό να βράζει, βάζουµε µέσα στο σουρωτήρι τις πιπεριές και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι της. Αν το καλάθι έχει εγκοπές ή χερούλια που εµποδίζουν το καπάκι να εφαρµόσει, σφραγίζουµε πολύ καλά µε διάφανη µεµβράνη γύρω-γύρω. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε το νερό να σιγοβράζει. Ατµίζουµε τις πιπεριές για 8-10 λεπτά. Ελέγχουµε και αναπληρώνουµε το νερό, αν χρειάζεται, και ατµίζουµε για άλλα 10 λεπτά.
Εναλλακτικά, αν έχουµε ατµοµάγειρα, ακολουθούµε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Σβήνουµε τη φωτιά και µεταφέρουµε τις πιπεριές σε µια πιατέλα. Περιχύνουµε µε την κρέµα καρύδας και πασπαλίζουµε µε ξύσµα λάιµ και φέτες τσίλι. Τρώγεται ως µεζές αλλά και ως κύριο πιάτο συνοδεία ρυζιού.