Ένα ρυζάκι χορταστικό και εύκολο, που αξιοποιεί τα περισσευμάτα από το ψητό κοτόπουλο της Κυριακής.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι ψαχνό από το υπόλοιπο ψητό (ή βραστό) κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 5 στήμονες σαφράν ή 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή κάρι ή πάπρικα (σε σκόνη) ή λίγο από όλα
- 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 600 ml νερό, τη δάφνη, το σαφράν και το δεντρολίβανο.
Οταν αρχίσει να βράζει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ανοιχτό καπάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
Προθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Δοκιμάζουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, και ρίχνουμε πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.