Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1½ κιλό φιλέτα πέρκας (αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια)
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες ή 2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
- 2 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτά μπαστουνάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα του ψαριού
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 300 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε λεπτές φέτες και μετά σε λεπτά μπαστουνάκια
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών (αν έχουμε) ή νερό
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ* (πιπερόριζα) σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα περνάμε από το αλεύρι. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και το σκόρδο για 3–4 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν κάπως.
Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2–3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, το τζίντζερ και την πάπρικα. Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, το αδειάζουμε στο ταψί.
Βάζουμε και τις πατάτες στο ταψί και ανακατεύουμε απαλά να «βραχούν» με τα υγρά. Ψήνουμε για περίπου 20–25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν το ψάρι και τα λαχανικά. Μόλις ξεφουρνίσουμε το φαγητό πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε.