Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚότσι στο καθημερινό τραπέζι; Φυσικά. Είναι εύκολο και κυρίως νόστιμο.
Υλικά
- 1.200 γρ. μοσχαρίσιο κότσι, σε 4 φέτες
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κλωνάρι σέλερι, σε μέτρια καρέ
- 200 γρ. κρεμμύδι, σε μέτρια καρέ
- 4 καρότα, σε φέτες
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
- 200 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
- 500 ml ζωμός κρέατος
- 1 δαφνόφυλλο
- 300 γρ. μικρό ζυμαρικό της αρεσκείας μας, βρασμένο και στραγγισμένο
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις φέτες από το κότσι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τις φέτες στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα ή πήλινο σκεύος. Σκορπίζουμε το σέλερι και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
Στο λάδι όπου ροδίσαμε το κρέας σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το κρασί, τον ζωμό, τη δάφνη και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε στους 160° C και ψήνουμε για 2 ώρες (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό), γυρίζοντας το κρέας, έτσι ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε στη γάστρα τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με τριμμένο τυρί.
Στο ποτήρι μας ένα ελληνικό Pinot noir.