Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο δικό µας µοσχαράκι µε µπάµιες εµπλουτίζεται µε κύµινο, κουρκουµά και κόλιανδρο.
Υλικά
- 1 κιλό µοσχαρίσια ελιά, σε κύβους 2,5 εκ.
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 400 γρ. αποφλοιωµένες ντοµάτες κονκασέ
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου + µερικά ακόµα για το σερβίρισµα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- 500 γρ. φρέσκες ή κατεψυγµένες µπάµιες, καθαρισµένες (αν είναι φρέσκες, από το προηγούµενο βράδυ τις βάζουµε σε βαθύ µπολ µε 1 λίτρο νερό, 200 ml ξίδι και 3 κουτ. γλυκού αλάτι και τις αφήνουµε στο ψυγείο – µε τον τρόπο αυτό περιορίζουµε τη βλέννα που βγάζουν)
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε σε δόσεις το µοσχάρι για 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουµε λίγο ακόµα λάδι, αν χρειαστεί. Το βάζουµε στην άκρη σε ένα πιάτο.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το υπόλοιπο λάδι στο σκεύος και σοτάρουµε απαλά για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο, το κύµινο και τον κουρκουµά, σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουµε τις ντοµάτες, τη ζάχαρη, το ξυλαράκι της κανέλας, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Ξαναβάζουµε το µοσχάρι στην κατσαρόλα και προσθέτουµε τον µαϊντανό, τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και 250 ml νερό. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1½ ώρα ή µέχρι το κρέας να είναι σχεδόν τρυφερό.
Ξεπλένουµε τις µπάµιες σε ένα τρυπητό, κάτω από κρύο τρεχούµενο νερό. Προσέχουµε να υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουµε λίγο ακόµα νερό, αν χρειαστεί, έτσι ώστε το κρέας σχεδόν να καλύπτεται, και ρίχνουµε τις µπάµιες. Πασπαλίζουµε ελαφρώς µε λίγο αλάτι, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για άλλα 30 λεπτά. ∆εν ανακατεύουµε το φαγητό στο στάδιο αυτό.
Απλώνουµε τα έξτρα φύλλα κόλιανδρου (αν χρησιµοποιήσουµε) και σερβίρουµε µε ξεροψηµένο ψωµί.
*Στη µαροκινή κουζίνα, ταζίν ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. Ταζίν ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.