Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Συνοδεύουμε το κρέας με τον πρωταγωνιστή των ασιατικών τραπεζιών, το ρύζι.
Υλικά
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 60 ml + 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 60 ml + 2 κουτ. σούπας σάκε*
- 60 ml + 2 κουτ. σούπας μίριν*
- 475 ml ζωμός dashi ή άλλος ζωμός που έχουμε διαθέσιμο ή νερό
- 2 κουτ. σούπας σκούρο σησαμέλαιο (βρίσκουμε σε κάποια μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα, αλλιώς χρησιμοποιούμε κανονικό σησαμέλαιο)
- 500 γρ. λωρίδες από μοσχάρι (από φιλέτο ή κόντρα), πάχους 1 εκ.
- 50 γρ. ζάχαρη
- 6 φλιτζ. μαγειρεμένο γιαπωνέζικο ρύζι (για σούσι ή άλλο)* ή άλλο ρύζι της αρεσκείας μας (μπασμάτι, γλασέ κ.λπ.) – το μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- shichimi togarashi* ή σκόνη τσίλι ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
* σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα
Διαδικασία
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα σόγιας με το σάκε, το μίριν και τον ζωμό και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κρέας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνουμε το μείγμα σόγιας στο τηγάνι. Σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Όσο το μοσχάρι σιγοβράζει, αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι τυχόν αφρούς που εμφανίζονται στην επιφάνεια.
Μοιράζουμε το ρύζι σε 4 μεγάλα μπολ. Βάζουμε το μοσχαράκι με τη σάλτσα σε ένα κουτάλι πάνω από το ρύζι και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με shichimi togarashi, φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι.