Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραTo dal, που είναι και η ονοµασία για τις φακές και του πιάτου σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί µέρος της καθηµερινής διατροφής στην Ινδία. Εδώ έχουµε µια πολυτελή εκδοχή ενός απλού πιάτου, που σερβίρεται µε roti (είδος πίτας) στους ναούς των Σιχ (gurudwara). Kali σηµαίνει «µαύρο», γιατί τα όσπρια σε αυτό το πιάτο έχουν µαύρο φλοιό.
Υλικά
- 400 γρ. µαύρες φακές
- 1 κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντροκοµµένο
- 1 πράσινη πιπεριά τσίλι, χοντροκοµµένη
- 120 ml λάδι
- 2 κουτ. σούπας κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (το φτιάχνουµε µόνοι µας ή αγοράζουµε έτοιµο σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 125 ml κρέµα γάλακτος
Διαδικασία
Βάζουµε τις φακές σε µια µεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουµε 2 λίτρα νερό και αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν οι φακές. Στραγγίζουµε και κρατάµε το νερό τους.
Αναµειγνύουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι σε έναν πολυκόφτη µέχρι να γίνουν πολτός.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουµε το µείγµα του κρεµµυδιού σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουµε το κύµινο και τον κόλιανδρο, και σοτάρουµε για 2 λεπτά. Προσθέτουµε τις στραγγισµένες φακές και, ανακατεύοντας, ρίχνουµε το αλάτι, τη σκόνη τσίλι και το γκαράµ µασάλα.
Βάζουµε στο σκεύος 310 ml από το νερό όπου έβρασαν οι φακές, το αφήνουµε να πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά. Αµέσως πριν σερβίρουµε, προσθέτουµε την κρέµα ανακατεύοντας και σιγοβράζουµε για άλλα 2 λεπτά, ώστε να πάρει τη θερµοκρασία του φαγητού.