Το λουκάνικο κάνει τη διαφορά καθώς ανανεώνει και εμπλουτίζει τη γεύση των φασολιών.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια µαυροµάτικα*
- 1½ λίτρο νερό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κιλό σέσκουλα, καθαρισµένα και χοντροκοµµένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
Για σερβίρισμα
- 300 - 400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, κατά προτίµηση µε πορτοκάλι, ψηµένα για 10 λεπτά στο φούρνο και κοµµένα σε φέτες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
- τα φύλλα από 1/2 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Φασόλια:
Βάζουµε τα φασόλια να βράσουν σε µια µεγάλη κατσαρόλα, στο νερό, για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, µέχρι να µαλακώσουν πολύ καλά. Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει αποµείνει τόσος ζωµός ώστε το φαγητό να µοιάζει µε πηχτή σούπα. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό κατά το μαγείρεμα. Αν όμως τα προτιµάµε πιο στεγνά, τα σουρώνουµε στο τέλος.
Σε µια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα σέσκουλα µε το σκόρδο, για περίπου 5 λεπτά, να µαραθούν.
Σερβίρισµα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα µαυροµάτικα, τα κοµµένα λουκάνικα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το µαϊντανό, τα σέσκουλα, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Στο ποτήρι Το σκόρδο που σοτάρεται με τα σέσκουλα τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση που επιτρέπουν να ακολουθήσουν οινικά τα φασόλια και τα λουκάνικα. Ένα ρουστίκ κόκκινο κρασί από τη Νάουσα ή ένα μαλακό Merlot.
* Συμβουλή Παρά το ότι τα μαυρομάτικα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα, ο σεφ προτείνει να τα βάλουμε στο νερό αποβραδίς καθότι έτσι γίνονται πολύ τρυφερά.