Ταξιδάκι μέχρι το Λίβανο ετοιμάζει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας. Δεν θέλει εισιτήριο, ούτε διαβατήριο. Μόνο μια κατσαρόλα και ένα ταψί.
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 1 μέτριο κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, κομμένο σε μερίδες
- 200 ml χυμός λεμονιού
- 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια θυμαριού, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα πικάντικη ή γλυκιά (ανάλογα με το γούστο μας)
- 1½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (αν θέλουμε)
- αλάτι
Για το πιλάφι
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 φλιτζ. τσαγιού κίτρινο ρύζι για πιλάφι
- 1½ κουτ. σούπας κόλιανδρος, καλοκοπανισμένος σε σκόνη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες, μουσκεμένες σε λίγο ρούμι ή σε νερό
- 5 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας ή νερό
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Κοτόπουλο: Βάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά και αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 6 - 8 ώρες ή όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C, στις αντιστάσεις ή στον αέρα. Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα του και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου (προτιμότερο πάνω στη σχάρα κάτω από την οποία βάζουμε ένα ταψί για να στάζουν τα ζουμιά) αρχικά τα μπούτια για 25 λεπτά. Μετά βάζουμε στο ταψί και τα κομμάτια από τα στήθη και συνεχίζουμε το ψήσιμο όλων των κομματιών για άλλα 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Τα ελέγχουμε τρυπώντας τα στα δύσκολα σημεία (κοντά σε κόκαλο, σε κλειδώσεις) με ένα μαχαιράκι - δεν πρέπει να υπάρχει «ζωντανό» αίμα, αλλά δεν πρέπει και να έχει στεγνώσει το ψαχνό. Αν χρειαστεί, λοιπόν, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Πιλάφι: Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4 - 5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ώσπου οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κόλιανδρο, τις σταφίδες, το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε το πιλάφι, μαζί με το κοτόπουλο.