Για έξτρα νοστιμιά, μπορούμε να τρίψουμε τα ψητά σκόρδα πάνω στη σάρκα του ψαριού ή στις γλυκοπατάτες.
Υλικά
- 4 λαβράκια των 350 με 400 γρ., καθαρισμένα
- 2 λεμονόκουπες
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1 - 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 2 κουτ. γλυκού σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό με βυσσινί χρώμα και λεμονίζουσα γεύση. Το βρίσκουμε χύμα σε μπαχαράδικα, αλλά το εντοπίσαμε και στα ράφια μπαχαρικών μεγάλων σούπερ μάρκετ) ή πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 8 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ακαθάριστες και ελαφρώς κοπανισμένες
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 800 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές πατάτες, σε μπαστουνάκια 1x1 εκ.
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 5 - 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, σε φέτες
- φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Τρίβουμε τα ψάρια με τις λεμονόκουπες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε (μπορούμε να τα αφήσουμε μέχρι και 6 ώρες). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τo θυμάρι, το δεντρολίβανο, το σουμάκ, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε στο μπολ τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τις πατάτες σε μεγάλο ταψί που να τις χωράει σε μία στρώση και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε για λίγο το ταψί, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τις πατάτες, τις στριμώχνουμε λίγο και βάζουμε και τα ψάρια στο ταψί. Ξαναφουρνίζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα ψάρια, χωρίς να στεγνώσουν (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα και με το μέγεθος των ψαριών). Σερβίρουμε σε πιάτα με ελαιόλαδο, φέτες λεμονιού και φύλλα μαϊντανού.