Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΑυτός είναι ο κεφαλονίτικος τρόπος για το κοκκινιστό, που η γεύση του είναι ηλεκτρίζουσα και ξεχωριστή, λόγω της σπιρτάδας και της οξύτητάς της. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του κεφαλονίτικου κοκκινιστού είναι το μαρινάρισμα του κρέατος αποβραδίς με σκόρδα, κρασί, ξίδι και καρυκεύματα, κάτι που δίνει επιπλέον βάθος και νοστιμιά. Συχνά το φαγητό αυτό το συναντάμε στην Κεφαλονιά και με την ονομασία «στιφάδο», το οποίο, κόντρα σε αυτό που ξέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα γι’ αυτή τη συνταγή, δεν περιέχει μικρά κρεμμυδάκια, αλλά πολλά πολλά σκόρδα. Κατά το σύνηθες, το σερβίρουν με χοντρά μακαρόνια, πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή το κάνουν γιουβέτσι.
Υλικά
1 κουνέλι, κομμένο σε 8 κομμάτια
Για τη μαρινάδα
380 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
70 ml ελαιόλαδο
14 (κι όμως!) σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
2 ξυλάκια κανέλας
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή όσο αντέχουμε)
Για το γιουβέτσι
60 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
6 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με τα ζουμιά τους)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
400 γρ. κριθαράκι μέτριο
αλάτι
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΑ
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κρασί, το ξίδι, 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την κανέλα και το μπούκοβο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, για να καλυφθούν με το μείγμα.
Σκεπάζουμε το δοχείο, το βάζουμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε το κουνέλι για όλο το βράδυ.
Γιουβέτσι
Την επόμενη μέρα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 60 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον πελτέ για 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
Στραγγίζουμε το κουνέλι από τη μαρινάδα και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά με κλειστήκατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και 400 ml ζεστό νερό, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μη στεγνώσει το κριθαράκι, το οποίο πρέπει να είναι μελωμένο και σχετικά ζουμερό και το κουνέλι να έχει μαλακώσει καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.