Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο κοτόπουλο τσιγαρίζεται, µαγειρεύεται στην κατσαρόλα και µεταφέρεται, µαζί µε το ρύζι, στον φούρνο. Ιδανικό για καθηµερινό φαγητό.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1,5 κιλού, σε 8 κοµµάτια
- 1 κιλό ρύζι µπασµάτι
- 3 κρεµµύδια, σε φέτες
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 120 ml λάδι
- 180 γρ. βούτυρο γάλακτος (πωλείται σε βάζα)
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 κάψες κάρδαµου
- 3 γαρίφαλα
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 2 εκ., σε ξύσµα
- 6 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 4-5 πιπεριές τσίλι, κοµµένες κατά µήκος
- 420 ml ξινόγαλο
- 4 ώριµες ντοµάτες, σε κύβους
- 180 ml γάλα καρύδας
- 1 λίτρο ζωµός κοτόπουλου
- φέτες λεµονιού, για το σερβίρισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Πλένουµε το ρύζι και το στραγγίζουµε. Σε ένα σουρωτήρι ρίχνουµε τις φέτες κρεµµυδιού, πασπαλίζουµε µε αλάτι και τις αφήνουµε για 10 λεπτά. Τις ξεπλένουµε και τις στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας.
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι και το βούτυρο σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το ξυλάκι κανέλας, τις κάψες κάρδαµου και τα γαρίφαλα και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να καβουρδιστούν. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και ρίχνουµε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το κρεµµύδι. Σοτάρουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουµε για 1 λεπτό ή µέχρι να χρυσίσει το σκόρδο. Βάζουµε το κοτόπουλο, αυξάνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σοτάρουµε το κοτόπουλο για 8-10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουµε τα τσίλι, το ξινόγαλο και αλάτι. Μαγειρεύουµε για 10-15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κοτόπουλο και να µειωθούν τα υγρά κατά το ήµισυ. Προσθέτουµε την ντοµάτα και το γάλα καρύδας και µαγειρεύουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει η ντοµάτα. Προσθέτουµε και τον ζωµό και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση. Προσθέτουµε το ρύζι και ανακατεύουµε. Αλατοπιπερώνουµε και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά της κατσαρόλας.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220°C. Μεταφέρουµε το όλον από την κατσαρόλα σε ένα µεγάλο ταψί µε καπάκι ή γάστρα. Βάζουµε µια βρεγµένη πετσέτα πάνω από το φαγητό, κλείνουµε µε το καπάκι και ψήνουµε για 15 λεπτά ή µέχρι να γίνει το ρύζι. Σερβίρουµε µε φέτες λεµονιού.