Για την 7η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η πρώτη συνταγή που προκρίθηκε είναι της Θεώνης Καζιάνη.
Υλικά
- 4 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο
- 1 μικρό κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο
- 1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
- φρέσκος χυμός από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Τεμαχίζουμε τα φιλέτα σε κομμάτια στο μέγεθος ενός κανονικού σπιρτόκουτου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το μοσχοκάρυδο στιγμιαία, για να απελευθερώσουν το άρωμα τους, και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μετά από 2 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών.
Μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε τα κλωναράκια και σερβίρουμε με άσπρο ρύζι μπασμάτι.
Συμβουλές
- Το φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου κρατάει καλύτερα την υγρασία του και είναι νοστιμότερο. Μπορεί να αντικατασταθεί όμως και με στήθος κοτόπουλου.
- Για πλουσιότερη γεύση, αντί για το συνδυασμό θυμαριού-δεντρολίβανου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έτοιμο
- μείγμα μπαχαρικών «Herbes de Provence».
- Το λευκό κρασί είναι προτιμότερο να είναι Ασύρτικο ή Riesling.
- Εάν στο τέλος του μαγειρέματος, η σάλτσα χρειάζεται μείωση, αφαιρούμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε ακόμη λίγο κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.
- Στο ρύζι μπασμάτι μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός του σταφίδες και σοταρισμένο κουκουνάρι.