Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο μαγειρευτό και σαλτσάτο tikka masala, αν και είναι ένα από τα διασημότερα ινδικά πιάτα ανά τον πλανήτη, στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς ινδικό, αλλά μια έμπνευση που ταίριαζε περισσότερο στο βρετανικό γούστο. Στην ουσία είναι το μαριναρισμένο κοτόπουλο tikka που, αντί να ψηθεί στον φούρνο tandoori, μαγειρεύεται σε πλούσια σάλτσα με βάση την κρέμα γάλακτος (ή γάλα καρύδας, για έξτρα άρωμα και πιο ελαφρύ αποτέλεσμα). Το Namaste μας δίνει μια νόστιμη και πιο οικεία εκδοχή, με φρέσκια ντομάτα.
Krishna Pokharel
Υλικά
1 δόση κοτόπουλο tikka, ψημένο και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια-μπουκιές
Για τη σάλτσα tikka masala
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 ξερά κρεμμύδια, σε πολύ λεπτές ροδέλες
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού γκαράμ μασαλά
1 κοφτό κουτ. γλυκού κουρκουμάς
500 γρ. τριμμένες ώριμες ντομάτες (οι όψιμες του Οκτωβρίου είναι ό,τι πρέπει)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα κάσιους, αλεσμένα σε χοντρά ψίχουλα
1 τσιμπιά γαρίφαλο σε σκόνη
τα σποράκια από 3 καψάκια καρδάμωμο, κοπανισμένα
200 ml γάλα καρύδας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος (ή δυόσμος), για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Ρίχνουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, το γκαράμ μασαλά και τον κουρκουμά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Σβήνουμε με την ντομάτα, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα κάσιους και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά,(να μη μελώσει ιδιαίτερα η ντομάτα).
Αποσύρουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το κομμένο κοτόπουλο για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το γαρίφαλο και το καρδάμωμο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο (ή τον δυόσμο). Συνοδεύουμε με αρωματικό πιλάφι.