Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας προέρχεται το πεντανόστιμο αυτό λαδερό φαγητό, και συγκεκριμένα από το νησί της Κω.
Υλικά
70 κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, καθαρισμένοι από τους στήμονες και στραγγισμένοι (σε λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τους αρσενικούς, γιατί είναι μεγαλύτεροι και ανθεκτικότεροι. Καλό είναι να πάμε στην αγορά νωρίς το πρωί, ώστε να είναι φρέσκοι)
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
4 μικρά κολοκύθια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
200 γρ. ρύζι γλασέ
χυμός από 2 λεμόνια
τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε 30 από τους κολοκυθοανθούς και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το λεμόνι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε προσεκτικά τους υπόλοιπους 40 ανθούς, χωρίς να τους πιέζουμε πολύ – δεν τους παραγεμίζουμε, για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τους βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τους χωράει ακριβώς, τον έναν δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.