Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ Εύη Βουτσινά φουρνίζει κεφτέδες ιδιαίτερους και λαχταριστούς.
Υλικά
Για τους κεφτέδες
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)
- 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες και στυμμένες
- αλάτι και πιπέρι
Για το ταψί
- 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μισές φέτες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 600 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
- 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- αλάτι και πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι κάπως σκληρό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να γίνει αφράτο. Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Κρεμμύδια: Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια· τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν λίγο και να «πέσουν». Τότε τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε κεφτέδες και τους βάζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια. Προσέχουμε οι κεφτέδες να ακουμπούν στο ταψί, όχι να στέκουν πάνω από τα κρεμμύδια. Γίνονται 14 - 16 κομμάτια. Ραντίζουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό και φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσουν οι κεφτέδες.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σ' ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τις 2 κουταλιές λάδι. Τραβάμε μια στιγμή το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του γιαουρτιού. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει στην επιφάνεια μια ντελικάτη κρούστα, όχι όμως να σφίξει πολύ το γιαούρτι. Συνοδεύουμε το φαγητό με ένα πιλάφι και μαρουλοσαλάτα.
Στο ποτήρι: Ανοίγουμε μια φινετσάτη Ρετσίνα νέας εποχής