Συνταγή: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜπορούμε να συνοδεύσουμε το κατσικάκι μας με μαρουλοσαλάτα με βινεγκρέτ μουστάρδας.
Υλικά
- 2½ κιλά κατσίκι (κατά προτίμηση σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 50 ml ελαιόλαδο + 2 εκ. ελαιόλαδο από τη βάση του τηγανιού (για τις πατάτες)
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- τα φύλλα από 2 - 3 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 5 - 6 μεγάλες πατάτες, κομμένες για τηγανητές
Διαδικασία
Αλατίζουμε καλά το κατσίκι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 6 - 7 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στα κενά της κατσαρόλας και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο και 300 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κατσίκι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Στο μεταξύ, τηγανίζουμε τις πατάτες σε ένα τηγάνι, σε 2 εκ. ελαιόλαδο από τη βάση του, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αφού κάψει). Τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί και τις αλατίζουμε. Οταν το κρέας είναι έτοιμο, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακινούμε την κατσαρόλα και με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τις τηγανητές πατάτες και κουνάμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψουμε, ώστε να αναμειχθούν οι πατάτες με τη σάλτσα και να μελώσουν, αλλά να μη λιώσουν.Σερβίρουμε στα πιάτα τις πατάτες με τη σάλτσα και το κρέας.
Στο ποτήρι μας: Ενα βαρελάτο ώριμο Chardonnay ή ένα βαρελάτο Ασύρτικο.