Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥπάρχουν πολλές συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο νουντλς, μια ιδιαιτερότητα της καταλανικής κουζίνας. Αντίθετα με τα περισσότερα ιταλικά ζυμαρικά, τα φιδέος (το ζυμαρικό που χρησιμοποιούν γι’ αυτή τη συνταγή) είναι πολύ κοντά –το μισό μήκος από το μικρό μας δαχτυλάκι– και λεπτά, πιο λεπτά από το σπαγκέτι. Απολαύστε τον παρακάτω κλασικό συνδυασμό νουντλς με χοιρινό.
Υλικά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. χοιρινές στηθοπλευρές (spare ribs), κοµµένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 120 ml χυµός ντοµάτας
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 100 γρ. πικάντικα χοιρινά λουκάνικα, σε χοντρές φέτες
- 100 γρ. λουκάνικο (τσορίθο), σε φέτες, ή ελληνικό λουκάνικο πικάντικο, π.χ. µε πάπρικα (προαιρετικά)
- 1,5 λίτρο ζωµός κρέατος ή κότας ή νερό
- 500 γρ. σπαγγετίνι, σπασµένη σε κοµµάτια των 2,5 εκ.
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Σάλτσα πικάδα
- 50 γρ. ανάµεικτοι ξηροί καρποί (φουντούκια, κουκουνάρια, αµύγδαλα)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 φέτα ψωµί, χωρίς κόρα, φρυγανισµένη
- 1/4 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου (σαφράν)
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τις χοιρινές στηθοπλευρές για 5-7 λεπτά, σε δόσεις, µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και τσιγαρίζουµε για ακόµη 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Ρίχνουµε την ντοµάτα και την πάπρικα, ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για 3-4 λεπτά ακόµη.
Προσθέτουµε τα χοιρινά λουκάνικα, το τσορίθο (αν βάλουµε) και τον ζωµό (κρατώντας 2 κουτ. σούπας) και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε µε καπάκι για 10 λεπτά.
Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε τα κρεατικά τα ζυµαρικά και µαγειρεύουµε για περίπου 10 λεπτά ή µέχρι να είναι έτοιµα τα ζυµαρικά – αλ ντέντε.
Σάλτσα πικάδα: Σε γουδί ή στον πολυκόφτη, χτυπάµε τους ξηρούς καρπούς µαζί µε το σκόρδο, τον µαϊντανό, την κανέλα, το ψωµί και τις 2 κουταλιές της σούπας ζωµό ή νερό µέχρι να οµογενοποιηθούν. Ρίχνουµε στο µείγµα το σαφράν και ανακατεύουµε µε κουτάλι. Εάν το µείγµα είναι πολύ πηχτό, προσθέτουµε 1-2 κουτ. σούπας νερό.
Προσθέτουµε τη σάλτσα πικάδα στην κατσαρόλα, σιγοβράζοντας για 5-7 λεπτά ή µέχρι να δέσει ελαφρώς και να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνουµε µπόλικο αλάτι και πιπέρι πριν από το σερβίρισµα.