Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκοσ
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά στριφτάρια
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 12 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες μόνο από τα κελύφη
- 1/2 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
- 90 γρ. σουτζούκι, σε κυβάκια
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml ζωμός γαρίδας
- 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα), ανάλατα, τριμμένα στον πολυκόφτη
- 150 γρ. μαστιχοτύρι Άνδρου*
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2-3 κλωνάρια εστραγκόν (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο (ή μαϊντανός, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* Το μαστιχοτύρι είναι έμπνευση του Ανδριώτη τυροκόμου Νίκου Ασούτη. Είναι μαλακό, λευκό τυρί, από 100% αγελαδινό γάλα, με εύθρυπτη υφή και ελαφριά γεύση μαστίχας. Μοιάζει με το βολάκι Ανδρου. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία (Αλεξανδρής, Πανδαισία, κ.ά., βλ. σελ. 142). Το αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο κυκλαδίτικο βολάκι ή ξινοτύρι ή φέτα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ελάχιστη σκόνη μαστίχας (προσοχή μη μας πικρίσει το φαγητό).
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σουτζούκι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό, τα φιστίκια και το μαστιχοτύρι και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη σάλτσα. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, την παρμεζάνα, το εστραγκόν, το βούτυρο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε.
Στο ποτήρι μας: Rioja ή Tempranillo.