Το πανάρισμα στα φιλέτα χαρίζει όχι μόνο χρυσαφένιο χρώμα αλλά και πλούσιο άρωμα.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτα γλώσσας, κομμένα σε μέτριες λωρίδες, πάχους περίπου 3 εκ.
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (ανατολίτικο μπαχαρικό με έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα και απαλό, γλυκό άρωμα, που βρίσκουμε σε μορφή σκόνης σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml σόδα (αναψυκτικό) ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού
- 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. σούπας sweet chilli (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα έθνικ προϊόντα)
- 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Σος γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Γλώσσα: Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το καρυκεύουμε με τη μισή πάπρικα και τον μισό κουρκουμά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι, την υπόλοιπη πάπρικα και τον υπόλοιπο κουρκουμά. Ρίχνουμε το μυρωδικό και τη σόδα σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μέτριας ρευστότητας κουρκούτι. (Μπορεί να μη χρειαστούμε όλη τη σόδα). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να «δουλέψει» το άμυλο και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Περνάμε τα κομμάτια γλώσσας ένα-ένα από το κουρκούτι μέχρι να καλυφθούν καλά, τινάζουμε να φύγει το περιττό και τα τηγανίζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, έως ότου ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τα φιλέτα γλώσσας με τη σος γιαουρτιού και με σαλάτα της αρεσκείας μας.
Στο ποτήρι μας: Εναν Ροδίτη δροσερό και πλούσιο, κατά προτίμηση από ορεινούς αμπελώνες.