Με 2,50 ευρώ η μερίδα αυτό το φαγητό θα γίνει το αγαπημένο του καλοκαιριού.
Υλικά
- 1½ κιλό γαύρος
- 2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους, χωρίς σπόρια (τις αφήνουμε με τη φλούδα τους, αν είναι λεπτή, αλλιώς τις ξεφλουδίζουμε)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο και ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό και θρυμματισμένο (ή 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 20 ml ξίδι από κρασί περίπου
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να καθαρίσουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλουμε, και τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλένουμε γρήγορα το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15 - 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γαύρου.
Το απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται και το ψήνουμε, για 10 - 12 λεπτά, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και, ιδανικά, με πατάτες τηγανητές.
Στο ποτήρι μας: Ενα ροζέ από Ξινόμαυρο, ακόμα και ένα ερυθρό Ξινόμαυρο που έχουμε φροντίσει να φτάσει τους 16° C.