Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕτοιμάζουμε το μείγμα του κρεμμυδιού με τα ντοματίνια, το μάραθο και τα υπόλοιπα μυρωδικά, στρωνουμε τον γαύρο στο ταψί και ψήνουμε για 20΄.
Υλικά
- 800 γρ. γαύρος, καθαρισμένος και ανοιγμένος σαν πεταλούδα (ή έτοιμα φιλέτα γαύρου, κατεψυγμένα)
- 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 50 ml κρασί λευκό, ξηρό
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- 2 δαφνόφυλλα
- 18-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 8 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 20 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με τη μισή φρέσκια ρίγανη. Σε ένα κατσαρόλι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό, την υπόλοιπη φρέσκια ρίγανη, τη δάφνη, τα ντοματίνια και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού να καλύψει τον πάτο και σκορπίζουμε τον μισό μαϊντανό. Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου με το δέρμα προς τα πάνω. Σκορπίζουμε τις ελιές, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μάραθο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι. Σερβίρουμε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας ένα Σαββατιανό είναι ό,τι πρέπει.