Το ρύζι στον φούρνο γίνεται πιο σπυρωτό και με πιο ευχάριστη γεύση. Αρωματισμένο, μάλιστα με σαφράν αναδεικνύει τη φίνα γεύση των γαρίδων.
Υλικά
- 700 γρ. γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 300 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1 γρ. κρόκος Κοζάνης σε σκόνη, διαλυμένος σε 500 ml καυτό νερό για 30 λεπτά
- 1 αβοκάντο, σε μικρά καρέ
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε το ρύζι σε σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και το στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό με τον κρόκο Κοζάνης και αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και το αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψάκι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και το αβοκάντο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε για να λιώσει και σερβίρουμε αμέσως.