Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ πατρίδα της κλασικής καταλάνικης σάλτσας ροµέσκο είναι η Ταραγόνα και η καλύτερη εκδοχή του πιάτου είναι µε πιπεριά ροµέσκο, αλλά γίνεται επίσης καλή και µε οποιαδήποτε άλλη αποξηραµένη πιπεριά. Η σάλτσα ροµέσκο φηµίζεται ως βάση για τα καταλάνικα µαγειρευτά θαλασσινά.
Υλικά
- 30 µεγάλες γαρίδες, καθαρισµένες από τα κεφάλια, τα κελύφη και το εντεράκι (κρατάµε µόνο την ουρά), (φρέσκιες ή κατεψυγµένες)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ρομέσκο
- 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισµένες
- 1 ντοµάτα ώριµη, ξεφλουδισµένη , κοµµένη στη µέση, χωρίς σπόρια
- 2 πιπεριές πράσινες, καυτερές
- 2 κουτ. σούπας ολόκληρα λευκά αµύγδαλα
- 2 κουτ. σούπας φουντούκια
- 60 γρ. πιπεριές διατηρηµένες σε λάδι, σε βάζο, καλά στραγγισµένες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι
Διαδικασία
Αλατίζουµε τις γαρίδες και τις βάζουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Παράλληλα, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Σε ταψάκι βάζουµε το σκόρδο µαζί µε την ντοµάτα και τις καυτερές πιπεριές, και ψήνουµε για 12 λεπτά. Απλώνουµε τα αµύγδαλα και τα φουντούκια στο ίδιο ταψάκι και ψήνουµε για 3-5 λεπτά ακόµη. Αφήνουµε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Καθαρίζουµε τις καυτερές πιπεριές από φλούδα και σπόρια.
Ξεχωρίζουµε τα αµύγδαλα και τα φουντούκια και τα χτυπάµε πολύ καλά σε πολυκόφτη, µέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουµε τα σκόρδα, τις καυτερές πιπεριές, τη ντοµάτα. Στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας τις πιπεριές από το βάζο, τις ψιλοκόβουµε και τις προσθέτουµε στον πολυκόφτη µαζί µε το ελαιόλαδο, το ξίδι, λίγο αλάτι και 2 κουταλάκια νερό. Χτυπάµε στον πολυκόφτη µέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτοντας νερό εάν χρειάζεται, για να αποκτήσει το µείγµα µια απαλή υφή. Αφήνουµε τη σάλτσα να «σταθεί» για 30 λεπτά.
Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τηγανίζουµε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να αλλάξουν χρώµα. Σερβίρουµε µε τη σάλτσα.