Επιμέλεια: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι ή πατάτες βραστές. Κι ένα ωραίο κοκκινέλι!
Υλικά
- 4 φέτες γαλέου (200 γρ. περίπου η καθεμία), φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε χοντρές ροδελίτσες
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 4 ντοματάκια κονσέρβας, σε κυβάκια
- 12 ελιές της αρεσκείας μας ξεκουκουτσιασμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό (προαιρετικά)
- 120 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- αλάτι κατά βούληση
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό φρεσκοτριμμένο πιπέρι (μαύρο ή λευκό)
Διαδικασία
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο (αν το χρησιμοποιήσουμε). Εκεί σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για μισό λεπτό το σκόρδο, μετά το πετάμε και στη συνέχεια στην ήδη αρωματισμένη λιπαρή ουσία τηγανίζουμε ελαφρώς το ψάρι (σε δύο δόσεις), για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε στο σκεύος τις ντομάτες, τις ελιές, το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί και μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα το ψάρι για να ολοκληρωθεί το ψήσιμό του και να πάρει τα αρώματα της σάλτσας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Tο κόκκινο κρασάκι του μαγειρέματος, που θα σας συνιστούσα να είναι μια ωραία Γουμένισσα. Εναλλακτικά, ένα ροζέ από Ξινόμαυρο ή ένα λευκό με καλό σώμα περασμένο από βαρέλι.