Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 4 φρέσκοι αστακοί ή κατεψυγµένοι από το σούπερ µάρκετ
- 80 ml ελαιόλαδο
- 3 µέτρια ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 1 καρότο, ψιλοκοµµένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 500 γρ. ώριµες ντοµάτες, τριµµένες
- 250 ml ζωµός ψαριού ή νερό
- 125 ml λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας µπράντι
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 60 γρ. βούτυρο, µαλακό
- 3 κουτ. σούπας µαϊντανός, ψιλοκοµµένος
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουµε τους φρέσκους αστακούς στην κατάψυξη 1 ώρα πριν τους µαγειρέψουµε. Αν είναι ήδη κατεψυγµένοι, παραλείπουµε αυτήν τη διαδικασία. Κόβουµε τα κεφάλια και χωρίζουµε τις δαγκάνες τους. Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουµε τα κεφάλια των αστακών, τις ουρές και τις δαγκάνες τους, λίγες-λίγες, σε µέτρια φωτιά, µέχρι ο αστακός να πάρει λαµπερό κόκκινο χρώµα και η ψίχα να αρχίσει να βγαίνει από το κέλυφος. Αποσύρουµε για λίγο από τη φωτιά και βγάζουµε τις ουρές σε ένα ξύλο κοπής. Κόβουµε κάθε πλευρά του κάτω µέρους της ουράς, αφαιρούµε το κεντρικό κοµµάτι από το κέλυφος και βγάζουµε προσεκτικά όλη τη σάρκα από την ουρά. Την αφήνουµε στην άκρη.
Προσθέτουµε στην κατσαρόλα µε τον υπόλοιπο αστακό, το κρεµµύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο, και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
Ρίχνουµε τις ντοµάτες, τον ζωµό ή το νερό, το κρασί, το µπράντι, τον πελτέ και τη δάφνη και αφήνουµε το µείγµα να πάρει βράση.
Προσθέτουµε τη σάρκα από τις ουρές των αστακών, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί ο αστακός. Βγάζουµε τη σάρκα από τις ουρές, τα κεφάλια και τις δαγκάνες από τη σάλτσα σε ένα σκεύος, τα σκεπάζουµε και τα κρατάµε ζεστά. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για άλλα 7-8 λεπτά ή µέχρι η σάλτσα να µειωθεί στο µισό. Ρίχνουµε το βούτυρο και τον µαϊντανό, ανακατεύουµε και αλατοπιπερώνουµε. Αφαιρούµε τη δάφνη. Κόβουµε τη σάρκα από τις ουρές σε λεπτές στρογγυλές φέτες (µενταγιόν) και τις µοιράζουµε σε τέσσερα πιάτα. Περιχύνουµε τα µενταγιόν µε τη σάλτσα και διακοσµούµε µε τις δαγκάνες.