Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακά στην Ινδία, το αρνί ή το κατσίκι είναι συχνά το μόνο διαθέσιμο κρέας. Ωστόσο, επειδή το κατσίκι μπορεί να γίνει σκληρό αν μαγειρευτεί με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούμε αρνί. Το φαγητό μαγειρεύεται αργά ώστε να απορροφηθεί η σάλτσα και να μεστώσει η γεύση του κάρι.
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσιο µπούτι ή σπάλα χωρίς κόκαλα, κοµµένα σε κύβους 2,5 εκ.
- 11/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 10 αποξηραµένες πιπεριές τσίλι
- 4 κουτ. σούπας αποξηραµένα φύλλα κάρι, τριµµένα
- 10 σκελίδες σκόρδου, χοντρο-κοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντρο-κοµµένο
- 1 κουτ. γλυκού µαραθόσποροι
- 1 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα – αντικαθιστούµε µε 1 κουτ. σούπας χυµό λάιµ στον οποίο έχουµε διαλύσει 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 3 µεγάλα κρεµµύδια, σε φέτες
- 625 ml γάλα καρύδας (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 6 κάψες κάρδαµου
- 3 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Τρίβουµε το αρνί µε τον κουρκουµά. Βάζουµε ένα µικρό τηγάνι σε χαµηλή φωτιά και καβουρδίζουµε τους σπόρους του κόλιανδρου για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Τους βάζουµε στην άκρη, καβουρδίζουµε τους σπόρους του κύµινου και στη συνέχεια επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µε τα τσίλι. Τα αλέθουµε όλα µέχρι να γίνουν σκόνη, µε γουδί και γουδοχέρι ή µε µύλο µπαχαρικών ή στον πολυκόφτη. Προσθέτουµε τα τριµµένα φύλλα κάρι, το σκόρδο και το τζίντζερ, και τα αλέθουµε µέχρι να γίνουν πολτός.
Καβουρδίζουµε τους µαραθόσπορους στο τηγάνι για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να σκάνε. Αν χρησιµοποιήσουµε ταµάρινδο, τον διαλύουµε σε 125 ml ζεστό νερό.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε κατσαρόλα ή µεγάλο τηγάνι, σε χαµηλή φωτιά, και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε τον πολτό µε το τσίλι και τσιγαρίζουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε το κρέας και ανακατεύουµε καλά για να αναµειχθεί µε τον πολτό.
Προσθέτουµε 500 ml γάλα καρύδας και 60 ml νερό. Αφήνουµε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να πιει τα υγρά του.
Προσθέτουµε το υπόλοιπο γάλα καρύδας, το ξυλάκι κανέλας, τις κάψες του κάρδαµου, τους µαραθόσπορους και αλατοπίπερο. Σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε το φαγητό µε µισάνοιχτο το καπάκι σε µέτρια φωτιά για 50 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα. Προσθέτουµε τον πουρέ ταµάρινδου, δοκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε µέχρι να διαχωριστεί το λάδι από το κρέας. Στη συνέχεια αφαιρούµε το λάδι µε το κουτάλι.
Ανακατεύουµε καλά, πασπαλίζουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού και σερβίρουµε µε ρύζι.