Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται και η μακαρονόπιτα, οπότε, αντί για ρύζι, βάζουμε μισό κιλό μακαρόνια χοντρά με τρύπα, μισοβρασμένα.
Υλικά
Για ταψί Νο 28
- 1 φύλλο πλαστό ή 3 - 4 του εμπορίου
- 350 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα, πλυμένο και σουρωμένο
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 8 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 320 ml ελαιόλαδο (κρατάμε 2 - 3 κουταλιές λάδι για το ταψί)
- 400 γρ. τυρί φέτα ή κατσικίσιο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν 2 ποτήρια νερό μαζί με το μισό λάδι και πιπέρι. Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1½ κουτ. γλυκού αλάτι και το αφήνουμε να βράσει 2 - 3 λεπτά. Τότε ρίχνουμε το γάλα και το άλλο μισό λάδι και το αποσύρουμε. Οταν το μείγμα γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο και τα αυγά χτυπημένα με το σύρμα, καθώς και λίγο πιπεράκι ακόμη. Ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψί με το λάδι που κρατήσαμε και απλώνουμε το φύλλο, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλάγια.
Ελέγχουμε τη γέμιση. Πρέπει να είναι νερουλή, αν όχι, προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό. Δεν πρέπει να μας τρομάξει το υγρό, γιατί το ρύζι θα το πιει σιγά-σιγά, ενώ ψήνεται. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο, προσεκτικά να μη διαρρεύσει έξω από το φύλλο. Με προσοχή για να μην τρυπήσουμε το φύλλο, στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει προς τα μέσα και το αλείφουμε με λάδι γύρω-γύρω.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί γύρω στη 1 ώρα, οπότε θα σχηματιστεί στην επιφάνεια της πίτας μια χρυσοκόκκινη κρούστα. Την αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και την κόβουμε τετράγωνα κομμάτια όπως το παστίτσιο.