Με κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών, τζίντζερ, σκόρδο, ρυζόξυδο και άλλα υλικά ασιατικής προέλευσης φτιάχνουμε μια, γεμάτη χαρακτήρα, σάλτσα για τα χοιρινά παϊδάκια (spare ribs).
Υλικά
1 κιλό χοιρινά spare ribs, ξεχωρισμένα μεταξύ τους, μήκους περίπου 7 εκ. έκαστο
100 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
500 ml ζωμός κοτόπουλου
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών (το βρίσκουμε έτοιμο στα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα)
2 κουτ. σούπας γλυκιά σάλτσα τσίλι
4 κουτ. σούπας plum sauce (σάλτσα δαμάσκηνου)
2 κουτ. σούπας σάλτσα στρειδιών
4 κουτ. σούπας ρυζόξιδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα χοιρινά παϊδάκια (spare ribs) σε σάλτσα με κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών, ξεκινάμε και ετοιμάζουμε δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για 5 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
Ψήνουμε τα παϊδάκια και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν έντονα και να καψαλιστούν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήσιμο+σάλτσα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουρ.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 κουτ. σούπας κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα.
Βράζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τα παϊδάκια.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, ώστε να βραχούν παντού τα παϊδάκια, και τα στρώνουμε σε μονή στρώση στο ταψί.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι τα παϊδάκια να αποκτήσουν ένα σκουρόχρωμο, γυαλιστερό γλάσο.