Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΡίχνουμε το νερό με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το μαγείρενα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι από ελιά, σε κύβους 2 εκ.
- 500 γρ. μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 100 ml ξίδι
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, σε μικρά καρέ
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κόρν φλάουρ (διαλυμένο σε 100 ml νερό)
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις καθαρίζουμε περιμετρικά στο κοτσάνι τους, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό, ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα. Τις βάζουμε σε μικρό ταψί, τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να αποφύγουμε το «σάλιο» που βγάζουν κατά το μαγείρεμα. Αν είναι κατεψυγμένες, τις χρησιμοποιούμε ως έχουν. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές στο λάδι, σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, αλατοπίπερο και νερό (ή αν έχουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών) που να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, με καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τις μπάμιες και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μπάμιες. Ρίχνουμε το νερό με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το μαγείρενα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο ποτήρι μας ροζέ Ξινόμαυρο.