Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ συνταγή αυτή είναι ένα κλασικό σαγανάκι, δηλαδή μαγειρεμένο σε δυνατή φωτιά ώστε να μείνει σχεδόν χωρίς υγρά. Έτσι, συμπυκνώνονται καλύτερα οι γεύσεις και τα αρώματα, με πολύ πιο γευστικό αποτέλεσμα. Αν το σαγανάκι μας αρέσει πιο ζουμερό, μπορούμε να αραιώσουμε τον πελτέ ντομάτας με 100 ml νερό και να το προσθέσουμε.
Υλικά
Για τις γαρίδες
- 16 μεγαλούτσικες γαρίδες (ή 20 μικρότερες), κατά προτίμηση φρέσκες, αλλιώς κατεψυγμένες
- 40 ml ελαιόλαδο
- 100 ml ούζο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 200 γρ. φέτα σε μικρούς κύβους
- 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 30 ml ούζο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
Διαδικασία
- Για τις γαρίδες σαγανάκι με γλυκάνισο και ούζο, ξεκινάμε με τη μαρινάδα.
- Σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνουμε το ούζο, το μέλι, το ελαιόλαδο και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι το μέλι να διαλυθεί.
Γαρίδες
- Πλένουμε, σκουπίζουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε από τα κελύφη, αλλά όχι από τα κεφάλια. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού (ή με μια οδοντογλυφίδα) τραβάμε προσεκτικά και αφαιρούμε το εντεράκι τους.
- Τις βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα, ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να βραχούν καλά και τις αφήνουμε για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Όταν κάψει, ρίχνουμε τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα τους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Μόλις το μείγμα πάρει βράση, σβήνουμε με το ούζο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον πελτέ και την πιπεριά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη φέτα και τον άνηθο.
- Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει η φέτα (όχι να λιώσει) και να σωθούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.