Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Οι καταλανικές cocas (cocas catalanas) είναι στην πραγματικότητα πίτσες και τις συναντάμε σε όλη την ισπανική επικράτεια. Η συγκεκριμένη, η coca recapte, είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής παραλλαγή στην Καταλονία και, προσωπικά, η αγαπημένη μου. Τη συνηθίζουν στα πικνίκ», μας εξηγεί ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
- 1/2 φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά
- 10 γρ. αλάτι
- περίπου 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- περίπου 340 ml ζεστό νερό
Για την επικάλυψη
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, ολόκληρες
- 2 πιπεριές κίτρινες, ολόκληρες
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες
- τα φιλέτα από 6 φρέσκες σαρδέλες
- 2 ώριμες ντομάτες, σε ροδέλες
- μερικά φυλλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκια ρίγανη
- ελαιόλαδο (βλ. διαδικασία)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο (ή με τα χέρια μας) μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή λίγο λιγότερο). Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε για 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, για να ξεκουραστεί η ζύμη και να φουσκώσει. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε πιέζοντάς τη με τα χέρια μας (αποφεύγουμε τον πλάστη, για να μη διώξει τον αέρα που περιέχει η ζύμη). Πρέπει να λεπτύνει όσο περισσότερο γίνεται. Καλό είναι να της δώσουμε σχήμα παραλληλόγραμμο (αυτό είναι το παραδοσιακό σχήμα της καταλανικής coca). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τη σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 25 λεπτά.
Επικάλυψη: Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τα φιλέτα σαρδέλας σε μπόλικο νερό και τα στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας. Σε ένα μικρό δοχείο φαγητού στρώνουμε τα φιλέτα, με το δέρμα προς τα κάτω, αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε το μισό δεντρολίβανο και τη μισή ρίγανη, τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, τρυπάμε τις μελιτζάνες με το πιρούνι σε μερικά σημεία και τα ψήνουμε όλα μαζί σε ένα ταψί για 30-40 λεπτά. Κάθε τόσο τις γυρίζουμε, για να ψηθούν ομοιόμορφα και οι φλούδες τους να μαυρίσουν, να καψαλιστούν. Πρώτα θα είναι έτοιμες οι πιπεριές, τις οποίες βγάζουμε, μεταφέρουμε αμέσως σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10-15 λεπτά – με τους υδρατμούς που θα εγκλωβιστούν στο μπολ θα ξεκολλήσει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε, πετάμε σπόρια και κοτσάνια και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Μόλις ψηθούν και οι μελιτζάνες, τις βγάζουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Με κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα και την κόβουμε σε μπαστουνάκια. Αφήνουμε τα κομμένα λαχανικά στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και μεταφέρουμε εκεί προσεκτικά την ανοιγμένη ζύμη. Απλώνουμε πάνω της τις φέτες ντομάτας και πάνω τους εναλλάξ τις λωρίδες από μελιτζάνα και πιπεριές. Βάζουμε εδώ κι εκεί τα φιλέτα σαρδέλας, σκορπίζουμε την υπόλοιπη ρίγανη και το υπόλοιπο δεντρολίβανο, ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τη recapte για 12-14 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη. Τρώγεται ζεστή, αλλά είναι έξοχη και σε θερμοκρασία δωματίου.
ΜΥΣΤΙΚΟ Πρόκειται για συνταγή-καμβά, που μπορούμε να νοστιμίσουμε με υλικά της αρεσκείας μας: διάφορα είδη λαχανικών (π.χ. κολοκύθι, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσο, κουνουπίδι κ.λπ.), άλλα είδη ψαρικών, θαλασσινά, διάφορα μυρωδικά. Το βασικό μυστικό είναι το ίδιο με της ιταλικής πίτσας: δεν παραφορτώνουμε την coca με μεγάλη ποσότητα υλικών.