Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤα πιο ωραία γεμιστά φτιάχνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, απλά και αγαπημένα. Συνοδεύουμε με φέτα βαρελίσια και προζυμένιο ψωμί.
Υλικά
- 10 στρογγυλές πιπεριές για γέμισμα, μικρού μεγέθους
- 10 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, ώριμες και κόκκινες
- 20 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 4 μεγάλα κρεμμύδια, περασμένα από τον τρίφτη
- 1 ματσάκι μαϊντανός (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμενος
- 2 ματσάκια δυόσμος φρέσκος (ή μισό-μισό με βασιλικό), ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
- 4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 1 λίτρο ζεστό νερό για το ρύζι
- 1 ποτήρι ζεστό νερό για το ταψί
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο τα τριμμένα κρεμμύδια. Αφού «ιδρώσουν» και χάσουν τα υγρά τους και λίγο πριν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι, που έχουμε πλύνει σχολαστικά. Ανακατεύουμε να λαδωθεί το ρύζι παντού και τότε προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί, πάντα σκεπασμένο, για 10 με 15 λεπτά. Όταν ξεσκεπάσουμε το τηγάνι, η γέμιση πρέπει να είναι σχετικά στεγνή, να γυαλίζει από το λάδι και τότε προσθέτουμε τα μυρωδικά και τις σταφίδες.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Με ένα μαχαιράκι, αφαιρούμε τα καπάκια από τις πιπεριές (κόβουμε και το κοτσανάκι τους) και από τις ντομάτες. Αφαιρούμε τα σπόρια από τις πιπεριές. Αδειάζουμε τις ντομάτες με ένα κουταλάκι του γλυκού από την ψίχα τους. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγη ζάχαρη και αλάτι. Αφήνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές ανάποδα πάνω σε χαρτί κουζίνας να «τρέξουν» τα υγρά τους.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ένα κουταλάκι του γλυκού. Προσέχουμε να μην τα παραγεμίσουμε και να μην «πατικώσουμε τη γέμιση» βαθιά μέσα στα λαχανικά. Σε αυτή την περίπτωση, το μισοψημένο ρύζι θα φουσκώσει και θα κάνει τα λαχανικά να σκάσουν, με μοιραίο αποτέλεσμα όχι για τη γεύση αλλά για την εμφάνιση του φαγητού μας!
Καπακώνουμε και τοποθετούμε στο ταψί τις ντομάτες και τις πιπεριές κατά προτίμηση ανάποδα (προσεχτικά για να μη χυθεί η γέμιση). Με αυτόν τον τρόπο, τα ανάποδα λαχανικά εγκλωβίζουν την υγρασία από τον πάτο του ταψιού και το ρύζι ψήνεται πιο καλά και πιο σύντομα.
Για περίπου 20 γεμιστά θα χρειαστούμε ένα ταψί φούρνου ορθογώνιο, περίπου 40x35 εκ., στο οποίο τα λαχανικά πρέπει να χωρέσουν άνετα και όχι πολύ στριμωγμένα. Στα ενδιάμεσα κενά, τοποθετούμε τις πατάτες. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC
για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα περίπου 20 λεπτά. Τα γεμιστά πρέπει να είναι ελαφρώς καψαλισμένα και στο ταψί να έχει μείνει μόνο το λαδάκι τους.
Τρώγονται αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο, με βαρελίσια φέτα και ζυμωτό ψωμί.
Συμβουλές
- Αντί για νερό, βάζουμε ζωμό από κοτόπουλο, δίνοντας ακόμη και στα «ορφανά» γεμιστά μια ξεχωριστή γεύση. Με το βραστό κοτόπουλο φτιάχνουμε μια τάρτα ή μια κοτόπιτα.
- Το 1/3 του νερού ή του ζωμού μπορεί να αντικατασταθεί με λευκό ξηρό κρασί.