Μπορεί η καταγωγή του να είναι ουγγρική, υπάρχει όμως και η θεσσαλονικιώτικη παραλλαγή του
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ουρά, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες, σε μέτριες ροδέλες
8 μέτρια μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στα τέσσερα
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροτριμμένες, μαζί με τα ζουμιά τους, ή 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα, ψιλοκομμένα, μαζί με τα ζουμιά τους
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
100 ml ξινόκρεμα (π.χ. σμετάνα ή κρεμ φρες ή sour cream - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και σε ρωσικά μπακάλικα) ή κρέμα γάλακτος
50 ml φρέσκο γάλα
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Πασπαλίζουμε το κρέας με αλατοπίπερο και το αλεύρι.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε το κρέας, την ντομάτα, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την πάπρικα και περιχύνουμε με 200 ml νερό.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα.
Παράλληλα, σε 1 μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος με το γάλα, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αρχίσουν να φουσκώνουν.
Περιχύνουμε το φαγητό με το κρεμώδες μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.