Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο φαγητό αυτό μπορεί να γίνει, όπως μας είπε η κ. Κατσιφαράκη από τον Γαλατά Χανίων, προσθέτοντας ρύζι στα ρεβίθια που έχουν μείνει από την προηγούμενη ημέρα.
Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το βράδυ σε χλιαρό νερό με 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 φλιτζ. τσαγιού (200 γρ.) ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
- 200 ml ελαιόλαδο
- χυμός από ένα μικρό λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ξεπλένουμε τα ρεβίθια για να φύγει το αλάτι και τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ρεβίθια μαζί με τόσο νερό ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 10 εκ. (περίπου 1½ λίτρο), σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, κρατάμε στην άκρη το νερό όπου τα βράσαμε και το μετράμε. Χρειαζόμαστε 4 φλιτζ. τσαγιού (800 ml ) για να βράσουμε το ρύζι. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη. Μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας, αφήνουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Στο πλάι, πράσινες ελιές.