Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής μαγειρικής με δεκάδες παραλλαγές. Το ζωμό μην τον πετάξετε. χρησιμοποιήστε τον για να φτιάξετε ένα πιλάφι θαλασσινό.
Υλικά
- 1 ψάρι για βραστό (σφυρίδα, συναγρίδα ή άλλο), περίπου 1.200-1.500 γρ., καθαρισμένο
- 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 3 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 1 δαφνόφυλλο
- 15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 2 κλωνάρια άνιθος
- 2 κλωνάρια μαϊντανός
- 3-4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε κυβάκια
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 2 φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα
- ψιλοκομμένος μαϊντανός και άνηθος, για το γαρνίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και περίπου 2,5 λίτρα νερό. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τα κλωνάρια των μυρωδικών, τη δάφνη, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και τις πατάτες. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει το υγρό, αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε για άλλα περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα. Τα ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πατάτες και τα καρότα σε ένα σουρωτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Αφήνουμε τα υπολοιπα υλικά να βράζουν στην κατσαρόλα.
Στο ζωμό της κατσαρόλας που κοχλάζει βυθίζουμε το ψάρι και το βράζουμε για 15-20 λεπτά, όχι παραπάνω για να μη στεγνώσει. Το τραβάμε προσεχτικά με δυο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για μελλοντική χρήση (π.χ. για ένα πιλάφι).
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους, τους οποίους βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι μαγιονέζα και ανακατεύουμε και πάλι απαλά.
Ξεψαχνίζουμε το ψάρι προσεχτικά, αφήνοντας άθικτα το κεφάλι, το κεντρικό κόκαλο και την ουρά του. Βάζουμε τα ψαχνά στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα ακόμα και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο ψάρι σε μια πιατέλα και «ανακατασκευάζουμε» τον κορμό του με το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Μετά καλύπτουμε με μια λεπτή στρώση μαγιονέζας. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.
Για να στολίσουμε το ψάρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη κάππαρη και λίγα αγγουράκια τουρσί ακόμη. Επίσης, μπορούμε να κρατήσουμε μερικά κομμάτια καρότου για να διανθίσουμε το σχέδιο. Εν ολίγοις, αυτοσχεδιάζουμε ανάλογα με τη διάθεση και την όρεξή μας. Βάζουμε την πιατέλα με το ψάρι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος, για να κρυώσει καλά.
Σερβίρουμε με καλό ζυμωτό ψωμί.