Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΤο συνοδευτικό που θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα κύρια.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκο για πιλάφι
- 5 – 6 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή κότας
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτοι ξηροί καρποί (κουκουνάρια, αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια κ.λπ.)
- 3 κουτ. σούπας σταφίδες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 2 φύλλα δαφνης
- 1/6 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/6 κουτ. γλυκού μπαχάρι
- 1/8 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμύδι και λίγο αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, να γυαλίσει καλά το ρύζι. Προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τα 5 φλιτζάνια ζωμό. Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά και να γίνει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το έκτο φλιτζάνι ζωμό. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο λάδι (1 κουτ. σούπας) και καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ροδίσουν. Μαζί βάζουμε και τις σταφίδες, για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν λίγο με το σοτάρισμα. Αποσύρουμε και ενώνουμε με το πιλάφι μόλις γίνει. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό.