Επιλέγουμε το ψάρι της αρεσκείας μας, αρκεί να είναι στην εποχή του, όπως σφυρίδα, συναγρίδα, τσιπούρα κ.ά., και το αρταίνουμε με αρωματικό λαδολέμονο. Η πρότασή μας, το ελαιόλαδο να είναι από την ποικιλία Μεγαρίτικη, της οποίας η γεύση και το άρωμα ταιριάζουν και με τα χόρτα, αλλά αναδεικνύουν και το γευστικό προφίλ του ψαριού.
Η συνταγή αυτή, στα 480 Kcal/μερίδα, αποτελεί σημαντική πηγή καλών λιπαρών, βιταμινών D, Β12 και ιχνοστοιχείων, όπως είναι το σελήνιο, ενώ ο συνδυασμός με τα λαχανικά την καθιστά πλούσια σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), τα καροτενοειδή, η βιταμίνη Ε και τα φαινολικά, που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Υλικά
- 1 ψάρι (περίπου 1.500 γρ. ή δύο μικρότερα), όπως συναγρίδα ή σφυρίδα, καθαρισμένο (κόβουμε το κεφάλι και το κρατάμε στην άκρη)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
Για την αρωματική κρέμα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα (κρατάμε τα κλωνάρια στην άκρη)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Για το λαδολέμονο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 60 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, πικάντικη
Για τα χόρτα
- 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα
- 500 γρ. κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα (κρατάμε τα κλωνάρια στην άκρη)
Διαδικασία
Αρωματική κρέμα
- Για να ετοιμάσουμε το ψητό ψάρι σε αρωματική κρέμα, με λαδολέμονο και βραστά βλίτα με κολοκυθάκια, πρώτα χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα αρωματικά με το σκόρδο και το ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
- Πασπαλίζουμε το ψάρι με το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αλείφουμε εξωτερικά αλλά και στην κοιλιά του με την αρωματική κρέμα.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά, για να νοστιμίσει.
Ζωμός
- Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το κεφάλι, τα κλωνάρια των μυρωδικών, αλατοπίπερο και νερό τόσο που να το καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τον ζωμό, τον αδειάζουμε στο άδειο κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν κάποια από τα υγρά και να δέσει κάπως.
Λαδολέμονο
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε και τον ζωμό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Χόρτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τα κολοκυθάκια στο ταψί και τα ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν κάπως.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα βλίτα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο μαλακά μάς αρέσουν.
- Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε στη σαλατιέρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο.
Ψάρι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.
- Τακτοποιούμε το ψάρι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του.
- Το μεταφέρουμε στην πιατέλα, δίπλα στα χόρτα.
- Περιχύνουμε με λίγο από το λαδολέμονο και το ψάρι και τα χόρτα, και το υπόλοιπο το σερβίρουμε σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει.