Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜία ολοκαίνουρια ενότητα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστή το ... φαγητό!
Υλικά
- 1/2 κιλό άγριο ρύζι
- 2 λίτρα ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό
- αλάτι (περίπου 2 κουτ. γλυκού, αν βάλουμε νερό ή αν ο ζωμός είναι ανάλατος)
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα καρότα, προτιμάμε βιολογικά, σε μισές ροδέλες
- 300 γρ. στρογγυλά μανιτάρια, σε φετάκια
- 1 μέτριο κυδώνι, σε μικρούς κύβους
- 80 γρ. σταφίδες ξανθιές
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη*
- πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα κουκουνάρια (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
Διαδικασία
Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το 1½ λίτρο από το ζωμό ή το νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε το άγριο ρύζι να αρχίσει να ανοίγει ελαφρά (σε περίπου 40 - 50 λεπτά από την αρχή του μαγειρέματος).
Το αποσύρουμε και το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε τηγάνι ή κατσαρόλα, και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
Βάζουμε και το τζίντζερ ή την κανέλα ή τον τριμμένο σπόρο μάραθου. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το κυδώνι και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Δεν πρέπει να λιώσουν τα λαχανικά.
Με δύο πιρούνια ανασηκώνουμε το ρύζι για να αφρατέψει χωρίς να λιώσει και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
Ανακατεύουμε για λίγο (2 - 3 λεπτά) με προσοχή να μην το συνθλίψουμε. Βρέχουμε ελαφρώς μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη με κρύο νερό, στρώνουμε μέσα το ρύζι και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα για να σερβίρουμε. Στολίζουμε με ψημένα κουκουνάρια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλή: Αντί για τζίντζερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη ή σπόρο μάραθου, τριμμένο -με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα.