Στις Καρίνες Ρεθύμνου, μία οικογένεια παράγει εκλεκτά τυριά που σιγά-σιγά κατακτούν όλη την Ελλάδα.
Μηχανικός αεροσκαφών σπούδασε ο Μανώλης Τζουρμπάκης και μάλιστα είχε ξεκινήσει τα μεταπτυχιακά του στην Αγγλία όταν αναγκάστηκε να μπαρκάρει στα καράβια. Με τα λεφτά που είχε μαζέψει έως το 1976 αποφάσισε να αγοράσει γη στα πατρογονικά εδάφη, στις Καρίνες του δήμου Λάμπης, και να κάνει ένα τυροκομείο. Το χωριό είναι στο κέντρο του νομού Ρεθύμνης. Καθ’ οδόν βρίσκεται ένα μικρό νοικοκυρεμένο πρατήριο που έχει όλα τα τυριά των Τζουρμπάκηδων. Χρόνο με το χρόνο το τυροκομείο εξοπλίστηκε με μηχανήματα μοντέρνας τεχνολογίας. Στον πρώτο όροφο διαμορφώθηκε ένα εργαστήριο και πλέον απασχολείται σε μόνιμη βάση χημικός, δουλειά του οποίου είναι να ελέγχει καθημερινά τη φρεσκάδα και τη σύσταση του γάλακτος.
Από 70 κτηνοτρόφους παίρνουν το γάλα οι Τζουρμπάκηδες. Τα πρόβατα βόσκουν στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής, όμως όταν χρειάζεται τρέφονται συμπληρωματικά με ζωοτροφές. Περίπου 1.300 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 140 τόνοι γίδινου γάλακτος περνούν κατά μέσον όρο ετησίως (ουσιαστικά από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Ιουλίου) από τους τυρολέβητες της μονάδας. Το αποτέλεσμα είναι 80 τόνοι γραβιέρα από 100% πρόβειο γάλα, με ευχάριστη, υπόγλυκη γεύση, 50 τόνοι αλμυρούτσικο κεφαλοτύρι από πρόβειο και αιγινό, 50 τόνοι λευκό τυρί άλμης, 23 τόνοι ανθότυρος ξηρός, 18 τόνοι μυζήθρα νωπή, 14 τόνοι γιδοτύρι και μικρότερες ποσότητες άλλων τυριών.
Θα βρείτε τα τυριά σε επιλεγμένα τυροπωλεία, μπακάλικα και μαγαζιά με κρητικά προϊόντα, όπως: το Έγγαλο (Τρίτωνος 47, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-98.47.051, 98.59.565), η Μυρσίνη (Σοφ. Βενιζέλου 145, Ηλιούπολη, τηλ.: 210-99.69.550), το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους και Αριστείδου, Αθήνα, τηλ.: 210-32.34.612, Χρεμωνίδου 6, Παγκράτι, τηλ.: 210-75.66.006), η Κάππαρη (Ασκληπιού 22, Αθήνα, τηλ.: 211-010.42.40) και η Αμφιλοχία (Σαρανταπόρου 30, Χολαργός, τηλ.: 210-65.32.051). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τυροκομείο, τηλ.: 28320-22.127.