Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου
Ο Κώστας Πρέκας εξέφρασε στους Θρακιώτες φίλους του Κώστα Χατζή και Ζαχαρία Βουλοτάκη την ανάγκη για ελληνικό σουσάμι, για να φτιάχνει τις συριανές παστελαριές του με σύκα. Οι 2 παραγωγοί αποφάσισαν να αναβιώσουν από παλιό σπόρο τους σησαμιώνες των παππούδων τους κι έτσι φύτεψαν στον Κέραμο του Εβρου γύρω στα 20 στρέμματα. Με αυτό το σησάμι φτιάχνει τις παστελαριές του ο Κώστας Πρέκας και αυτό ζυμώνει με μέλι ο Παναγιώτης Βήχος στη Μήλο και φτιάχνει παραδοσιακά παστελάκια, πεντανόστιμα.
Σε βαζάκια, ωμό ή καβουρδισμένο, στο Παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο και στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Οι παστελαριές στον Πρέκα και στην Κάππαρη, τα παστέλια στον Πρέκα και στα Παραδοσιακά Εδέσματα (Μήλος). (Αποστέλλονται και ταχυδρομικώς)