Κασέρια υπάρχουν πολλά, το ΠΟΠ κασέρι Ξάνθης, όμως, είναι ένα και μοναδικό και το παρασκευάζει επί 30 χρόνια τώρα ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης στα περίχωρα της πόλης.
Όλα ξεκίνησαν από το υποτυπώδες τυροκομείο του πατέρα του Δημήτρη Χατζηιωαννίδη, που ξεκίνησε το 1962 στα περίχωρα της Ξάνθης, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται και σήμερα. Το 1974 αναλαμβάνει το τυροκομείο ο ίδιος ο Δημήτρης, αποφασίζει να φτιάξει κασέρι και να κατοχυρώσει το Κασέρι Ξάνθης ως προϊόν με Προαστευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Και τότε αρχίζει η αναβάθμιση της δουλειάς.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωαννίδη, όλη η επιτυχία είναι στα στάδια της ζύμωσης, στο χαμηλό pH και στη σύνθεση της μάζας, που πρέπει να βγει απαλή και λαστιχωτή. Στη συνέχεια, το κασέρι μπαίνει στην πρέσα, ώστε να φύγουν όλα τα νερά. «Η πρέσα είναι ένα από τα μυστικά της γεύσης του κασεριού μου. Φέτος το πετύχαμε, αλλά δεν είναι ίδιες όλες οι χρονιές. Μετά ο νόμος λέει για το κασέρι ότι ωριμάζει για 90 μέρες. Είναι το ελάχιστο. Το κασέρι όμως είναι σαν το κρασί: όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό».
Το τελευταίο του σχόλιο αφορά στην τιμή: «Κανονικά η τιμή θα πρέπει να είναι γύρω στα 13 ευρώ, αλλά το πουλάνε πολύ παραπάνω. Εγώ τους το δίνω 9,80 ευρώ παραδοτέο στην Αθήνα. Και με 20% κέρδος να πουλούσαν, θα πήγαινε στα 13 ευρώ το κιλό. Το παραπάνω τι το θέλουν; Ο παραγωγός βγάζει 2 ευρώ στο κιλό; Πιστέψτε με, δεν βγάζει τόσα».
Το κασέρι Ξάνθης το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ Μασούτης (Βόρεια Ελλάδα). Στην Αθήνα, το βρίσκουμε στον Αραπιάν, τον Μιράν, τον Μανδραγόρα και τον Θεοδωρόπουλο (Για να βρείτε τις διευθύνσεις των καταστημάτων πατήστε εδώ). Τηλ. παραγωγού: 25410 27 053.